VPN: hva er det?
Hva er en VPN, og hvorfor er det så mange som sier at man bør bruke det? Å bruke en VPN gjør deg mye tryggere på nett, og anbefales på det sterkeste. Her får du vite hva en VPN er og hvorfor det er smart å bruke.
En VPN er rett og slett et virtuelt privat nettverk.
- virtuelt = det er ikke et "ekte" nettverk, men det simulerer et faktisk nettverk.
- privat = det er ikke-offentlig.
- nettverk = et system av samhandlende komponenter.
Hvis du ikke visste hva en VPN er fra før, så ble du kanskje ikke noe klokere nå?
Teknologien bak VPN er ganske avansert. Prinsippet er at de som ikke har noe med din nettaktivitet heller ikke skal få tilgang til informasjon om dette.
Det du gjør på nett skal ikke kunne omformes til en kommersiell salgsvare, ei heller være et redskap for kriminelle. Din informasjon er din informasjon - enkelt og greit!
Spørsmålet er: hvordan skal du beskytte deg fra grådige selskaper, fiendtlige stater og kriminelle på nett - som alle ønsker å stjele, plyndre og lure deg? Det korte svaret på dette er: VPN.
En VPN er et fantastisk redskap og helt nødvendig for alle som ønsker å beskytte seg mot kjeltringer og alle andre som ikke setter dine interesser først.
Dessverre løser ikke en VPN alle verdens problemer, men det løser likevel veldig mange potensielle problemer. Det kan kanskje sammenlignes med både sikkerhetsbelte i bilen, og rent drikkevann... livet kan forsatt by på problemer selv om du benytter VPN, men livet uten VPN ville vært mye verre.
Hvilken VPN er best?
Du har sikkert sett annonser for en VPN allerede. Vi benytter NordVPN, som du kanskje har hørt om fra før (de kjører mye reklame åp TV og ellers). Vår erfaring er at aktører som bruker mye ressurser på markedsføring, sjelden er best på markedet, men i dette tilfellet er de minst like gode som reklamen tilsier.
VPN-tjenester leverer ofte til kvalitetsbevisste brukere, og da må informasjonen som kommer frem i markedsføringen være så tett opptil sannheten som mulig. De aktørene som prøver å selge mer enn de kan love, skyter seg i foten (vi har sett mange VPN-tjenester som har gått i den fellen, og disse er ikke lenger i business i dag).
Det finnes svært mange VPN å velge blant, mange er gratis eller nesten-gratis og fungerer rett og slett ikke: De kan faktisk være mot sin hensikt, og i stedet for å beskytte dine data, selges dine data. Derfor er det viktig å benytte en bra VPN.
Vi mener NordVPN er best for norske brukere, de leverer den beste tjenesten etter vår mening og til en svært god pris.
Selvsagt finnes det andre aktører, men vår erfaring er at de fleste som gjør grundige undersøkelser ender på samme konklusjon som oss.
Her finner du en oversikt over aktuelle VPN for norske brukere.
Hvorfor alle bør bruke en VPN
Bruken av VPN kan trygt sies å ha blitt utbret i Norge. For mange har det blitt slik at de internett uten å først være tilkoblet en VPN.
Hvorfor ønsker så mange å benytte en VPN når de er på internett?
- Personvern. Bekymringer for digital personvern. Datainnsamling og overvåkning fra myndigheter har blitt mer invasivt enn noen gang før. En VPN gir personvern og krypterer trafikken din på internett. En VPN skjuler også din IP-adresse og din plassering.
- Sikkerhet. Hvis du bruker offentlige WiFi er du utsatt for hackerangrep. De beste VPN-leverandørene krypterer trafikken din og gjør deg tryggere på offentlige nettverk.
- Økt tilgang. Det finnes mange geografiske begrensninger på internett. For eksempel kan du ikke se NRK i utlandet, og du kan ikke se alt innholdet som finnes på Netflix fra Norge. Unntaket er om du benytter en VPN som sluser trafikken din gjennom et land uten slike georestriksjoner. Med en god VPN har du ubegrenset tilgang og kan se det du ønsker å se, fra hvor som helst i verden.
Flere fordeler finnes, men de nevnte er nok årsaken til hvorfor bruk av VPN har blitt så populært.
Les videre for å forstå hva en VPN er, hvordan disse kan gjøre deg trygg, og til slutt hvilken VPN som er best for norske brukere.
Hva er et virtuelt privat nettverk (VPN)?
Et virtuelt privat nettverk gir deg privatliv, bedre sikkerhet, og muligheter til å unngå innholdsbegrensninger og sensur. En VPN består av følgende komponenter:
VPN-klient. Dette er en programvare som kjører på datamaskinen din, eller mobiltelefonen/enheten din. Noen kaller det også for VPN-app eller et VPN-program, men det er altså det samme som en VPN-klient.
VPN-leverandør. Dette er leverandøren som leverer VPN-tjenesten. Ordene VPN-leverandør, VPN-tilbyder og VPN-tjeneste benyttes om hverandre og med identisk betydning.
VPN-server. Dette er et endepunkt i et VPN-nettverk som du kan koble deg til. Når du er koblet til en VPN-server krypteres internettrafikken din, og du oppnår sikkerhet, din IP-adresse og posisjon skjules, samt andre personvernfordeler. I tillegg kan du gå rundt geografiske blokkeringer og få tilgang til det innholdet du ønsker.
VPN-nettverk er alle de VPN-servere som du har tilgang til fra din VPN-leverandør. Gode VPN-leverandører gir deg tilgang til et stort og rubust VPN-nettverk, med raske servere plassert i mange land over hele verden.
VPN-protokoll. Dette er metoden som benyttes der enheten din oppretter en sikker forbindelse til en VPN-server.
VPN-abonnement. De gode VPN-tjenestene må du betale for. Det finnes gratis alternativer, men disse fungerer dårlig, og kan i mange tilfeller virke mot sin hensikt. En gratis VPN kan altså gjøre deg mindre trygg på nett, sette ditt personvern i fare, og så videre. Benytt derfor alltid en betalt VPN-tjeneste, men husk at det også er store kvalitetsforskjeller blant betalte VPN-abonnement. Dyrest er heller ikke alltid best.
Nå skal vi se litt på hvordan en VPN faktisk fungerer, og hvordan du bruker en VPN riktig, og ikke minst hvilken VPN du bør velge for å oppnå best sikkerhet, god personvern og samtidig få tilgang til alt det gode internett har å by på, uten geografiske begrensninger.
VPN-guiden fortsetter under bildet.
Hvordan fungerer en VPN?
En VPN oppretter en kryptert forbindelse mellom en VPN-server og din enhet (datamaskinen din, mobiltelefonen din, eller nettbrettet ditt).
En måte å tenke på VPN er å forestille seg en tunnel, der du får tilgang til alt du måtte ønske, og på en slik måte at det ser ut til at du befinner deg i den andre siden av tunnelen.
En VPN gir deg altså anonymitet, og dessuten ekstra sikkerhet. Du får dessuten tilgang til hele internett uten noen begrensninger.
Rent teknisk, er det slik at en VPN krypterer, sikrer og anonymiserer all din trafikk og det du gjør på internett.
Hvis du ikke benytter en VPN kan alt du gjør enkelt bli sporet til din fysiske plassering. Din IP-adresse og andre geografiske data vil kunne være med på å finne din nøyaktige posisjon. Dette er en enorm personvernsutfordring, men med en VPN er problemet ute av verden og man kan bruke interenett uten denne ekstra bekymringen.
En god VPN-leverandør har servere over hele verden, og du kan koble seg opp til en valgfri server når som helst. Du vil da skjule din plassering, og din unike IP-adresse vil bli erstattet av VPN-leverandørens IP-adresse.
Derfor bør du bruke en VPN
Det er fortsatt mulig å bruke internett uten VPN, men særlig smart er det ikke.
De fleste har vel nå fått med seg hvilket overvåkningssamfunn vi lever i, og dine private data, inkludert dine nettvaner selges, pakkes om i datapakker og selges videre. Til selskaper over hele verden. Ønsker du dette?
Selvfølgelig er det ingen som ønsker dette, spesielt ikke dersom man har tenkt på konsekvensene.
Løsningen på problemet er enkelt. Bruk en VPN, og ikke hvilken som helst VPN-tjeneste, men en som gjør deg i stand til å bruke internett med en langt større grad av anonymitet.
Som vi har vært inne på er personvern og sikkerhet to viktige grunner til at man bør benytte en VPN til all internettaktivitet. Vi nevnte også geografisk blokkering av innhold på internett, slik at du kan få tilgang til Netflix, NRK og andre nettinnhold over hele verden.
Mennesker har naturligvis ulike behov, men her er de viktigste grunnene til hvorfor mange bruker VPN:
- Anonymitet. Bruk internett uten å avsløre din IP-adresse og din geografiske plassering.
- Sikkerhet. Med en VPN får du et ekstra nivå av sikkerhet som følge av en kryptert internettforbindelse.
- Unngå spionasje. Din internettleverandør (ISP), nettstedadministratorer, myndigheter og andre tredjeparter kan spionere på din aktivitet på nettet, men dette kan forhindres om du benytter en VPN.
- Oppheve blokkering av nettsteder og innhold på nett som i utgangspunktet kun er åpent for et bestemt geografisk område. Se TV i utlandet som ellers kun er tilgjengelig fra et bestemt land (for eksempel er NRK kun tilgjengelig fra Norge hvis du ikke benytter en VPN).
- Trygg streaming og nedlastning av torrents og "peer-to-peer" samtidig som du ivaretar ditt personvern.
- Unngå sensur. Få tilgang til innhold som har blitt sensurert av myndigheter, men som ellers er tilgjengelig utenfor landegrensene.
- Spar penger på online handel. Et eksempel er ved bestilling av hotellovernatting, der prisene på overnatting gjerne bestemmes etter hvor du bestiller fra. Ved å benytte en VPN-server i et lavkostland kan du spare store penger. Ved å gjennomføre dette bare en gang har du sannsynligvis spart et beløp som er mange ganger det årlige abonnementet til VPN-tjenesten.
- Unngå å bli hacket. Du vil alltid være ekstra utsatt for hacking om du ikke benytter en VPN, men spesielt utsatt er du ved bruk av offentlige WiFi-tilkoblinger. Bruk alltid en VPN dersom du benytter WiFi på hotell, flyplass, fly, kollektivtransport eller kafeer.
- Beskytt dine private data når du er på nett. Ved å benytte en VPN har du enda en sikkerhetsmekanisme på plass for å beskytte dine private bilder, dokumenter, bankpassord, kredittkortinformasjon og andre personlige data.
Som du ser vil en VPN gjøre livet på nett tryggere, morsommere og mer bekymringsfritt.
Tjen penger på å bruke VPN
For det første: Unngå gratis-VPN! Hvis du ønsker å spare penger, er ikke gratis-VPN stedet å begynne. Som nevnt finnes det gratis VPN-tjenester, og disse fraråder vi sterkt å benytte. Disse kan virke mot sin hensikt, og gjøre deg mer eksponert på nett, og ikke mer anonym. Bruk en gratis-VPN og du kan forvente at dine data kan bli misbrukt. Et unntak her er kommersielle VPN-tjenester som tilbyr gratis prøveperioder.
For det andre: Betal for en god VPN, og spar tusener online. Ja, du kan spare mye penger ved klok bruk av en VPN. Tar du dette med i regnestykket, vil de få kronene du betaler i året for en VPN bli spart inn, og ikke nok med det: Du kan til og med tjene penger:
Bruk en bra VPN, og du kan spare penger på online handel ved kjøp av flybilletter, reiser, overnatting, utenlandske nettbutikker.
Hva koster det normalt for en VPN? Fra noen få hundre kroner til en tusenlapp i året. Altså ikke mye i forhold til hva du får tilbake.
Hva kan du tjene på å benytte en VPN? Vi har regnet på det, men dette vil variere. En familie kan fort spare flere tusen kroner på en ferie dersom bestillingen utføres via en VPN. Dette kan du eksperimentere med selv. Gå inn på en hvilken som helst side til et flyselskap, hotellbooking, utenlandsk nettbutikk og så sjekker du prisene. Prøv igjen når du er tilkoblet en VPN-server i et annet land (prøv med mange forskjellige land, så vil du se at prisforskjellene er hårreisende). Med andre ord er det mulig å spare titusener av kroner hvis du booker reiser på nett eller handler fra utlandet.
De fleste benytter ikke VPN kun for å spare/tjene penger, men det er altså en særdeles hyggelig bonus.
Hvilken VPN er best for brukere i Norge?
Hvis du tenker som oss, så har du funnet ut at det er uaktuelt å bruke internett uten å være tilkoblet VPN.
Risikoen for å bruke internett uten VPN blir alt for stor, og det er en unødvendig sjanse å ta. Spesielt med tanke på at det er billig å benytte en VPN, selv de aller beste VPN-tjenestene får du for en hyggelig pris.
Hvorfor lytte til våre råd om VPN-leverandører?
Vi gir i utgangspunktet ikke råd om hvilken VPN du skal bruke, men dette er noe vi bruker mye tid på. Vi er nok over gjennomsnittet interessert i å følge med på hva som tilbys av VPN-tjenester, og det går med en del tid hver måned til å vurdere disse opp mot hverandre. Alle har vi unike behov, men felles for alle er vel at man ønsker en sikker, troverdig og rask VPN til en bra pris?
Som vi nettopp var inne kan du også spare stort på smart bruk av VPN ved online bestillinger. Netto effekt av dette er at det ikke koster deg noe som helst å bruke selv de mest kostbare VPN-tjenesten (når det er sagt ønsker vi ikke å betale mer enn nødvendig, og det koster ikke all verden for en utmerket VPN).
Vi ønsket å finne ut hvilken VPN som er best, og har brukt mye tid på dette.
Våre behov kan være forskjellig fra dine, men når det gjelder VPN-tjenester så er de forholdsvis enkle å sammenligne. Det man ser på er i hovedsak sikkerhet, troverdighet til selskapet, hastighet på servere, hvor mange servere de har og hvor disse er plassert, og så videre.
Det finnes ingen VPN som er best for alle, men å vurdere en VPN-tjeneste er ikke som å vurdere en restaurant. Vurderingskriteriene vil være tilnærmet lik for de aller fleste, men noen vil vektlegge sikkerhet mer enn serverhastighet, for eksempel.
Etter grundige undersøkelser av alle seriøse og troverdige tilbydere, har vi kommet frem til at følgende VPN-tjenester er de beste for oss (og sannsynligvis for de aller fleste norske brukere):
- NordVPN er favoritten fordi vi mener den er bedre på personvern- og sikkerhetsfunksjoner enn noen annen VPN. De har et enormt servernettverk (ikka bare virtuelle nettverk). I tillegg har de ekstremt raske servere (du merker ikke engang at du benytter en VPN selv med høyhastighets internett). Appen er sikker og ingen lekkasjer. De er ellers et selskap vi stoler 100% på, og de har bekreftet at de ikke har noen logger. Fungerer på datamaskiner og mobiler, utmerket ved bruk av Netflix, NRK og norsk TV i utlandet. Sist, men ikke minst: De har også lave priser, men spesielt gode rabatter får man om man bestiller lengre abonnementer.
- SurfShark fordi de er best på Multi-hop (tilkobles flere servere) uten merkbar hastighetsreduksjon, dette gir deg ekstremt god beskyttelse selv fra de med det beste spionasjeutstyret, for eksempel eksterne lands myndigheter som ønsker å spionere på deg. Ellers utmerket til både Netflix og til å se TV i utlandet. Vi liker også at de har et stort servernettverk over hele verden. Fantastisk annonseblokkering og muligheter for delt tunneling. Ellers billig, og hvis prisen er det viktigste og du likevel ønsker en av de beste VPN på markedet, er dette vinneren.
Dette er de beste VPN-tjenestene akkurat nå, men:
Selv om disse har vært favorittene gjennom flere år, har vi ikke noe behov for å være lojale kunder mot en bestemt VPN, og det å bytte VPN er noe vi vil gjøre uten å nøle. Dessuten ønsker vi hele tiden å benytte den beste VPN-tjenesten, ikke den nest beste.
Vi oppdaterer denne siden hele tiden: VPN-markedet endrer seg raskt. Hvis det kommer ny og viktig informasjon om bruken av VPN, så vil dette legges inn her. Dessuten, så snart vi velger å bytte VPN eller vi finner ut at en annen VPN er bedre enn de som er nevnt, vil vi oppdatere dette på denne siden. Vi ser verdien av å bruke en god VPN, og bruker derfor mye tid på å finne ut hvilken VPN som er best.
Er det trygt å bruke VPN?
Det korte svaret på dette er: Ja, det er generelt trygt å bruke en VPN, men kun dersom du benytter en VPN-tjeneste med gode kvaliteter.
Det finnes i dag flere hundre VPN-leverandører å velge mellom. Faktisk er det sannsynligvis mange tusen tilbydere dersom du inkluderer gratis VPN-tilbydere. Det er spesielt den siste gruppen som utgjør den største trussel mot ditt personvern og din sikkerhet.
Det er ikke vanskelig å forstå at man bør unngå gratis VPN-tjenester. Dette er tross alt tjenester som det koster penger å drive, men uten abonnement får de ikke inn penger fra sine brukere. De må dermed tjene penger på andre måter, som for eksempel å selge brukerdata, onsinnet programvare, eller andre mekanismer som er til skade for deg. Med andre ord bør man unngå alt av gratis VPN for å være på den sikre siden.
Hvorfor du bør unngå gratis VPN:
- Skadelig programvare er svært vanlig med gratis VPN-programvare.
- Skjult sporing og innsamling av dine private data.
- Tredjeparter gis tilgang til dine personlige data.
- Båndbredden din stjeles.
- Kapring av nettleseren din.
- IP-adresselekkasje.
- DNS-lekkasje.
- Identitetstyveri.
- Økonimisk svindel.
Du får som regel det du betaler for på VPN-markedet, men ikke alltid. Noen svindelselskaper eller lavkvalitet VPN-tjenester prøver å tilegne seg kvalitetsstempel ved å legge sine priser tett opptil de mest kostbare høykvalitets VPN-tjenester. Dette blir raskt gjennomskuet av erfarne brukere, og derfor er ikke dette en taktikk som brukes av de store og seriøse VPN-selskapene, men kan være utbredt blant ukjente VPN-tilbydere.
Er det lovlig å bruke VPN i Norge?
Det er lovlig å bruke VPN i Norge, og også i resten av den vestlige verden. Faktisk oppfordres det til VPN-bruk fra flere hold, og bruk av VPN er utbredt både i bedrifter og blant internettbrukere generelt.
Selv om det er lovlig å bruke VPN over store deler av verden, så finnes det unntak man bør være oppmerksomme på. I enkelte land i Midt-Østen er bruken av VPN omstridt, og vi vil anta dette også gjelder i land som Nord-Korea og Kina. Selv i disse diktaturiske landene er det ikke direkte ulovlig å bruke VPN, med mindre man bruker VPN til å omgå statlig sensur.
Vi skal også huske på at VPN-er er brukt av bedrifter over hele verden, på grunn av sikkerhetshensyn, og det vil nok derfor ikke komme noe direkte forbud mot VPN-er i noen land. Et forbud ville dessuten vært vanskelig eller umulig å håndheve, fordi det utenfra ser ut som vanlig internettrafikk, spesielt de beste VPN-leverandørene lykkes med dette.
Kan en VPN til å utføre ulovlige aktiviteter?
Ja, en VPN kan også benyttes til å gjøre ulovlige handlinger på internett. Det er for eksempel mulig å benytte VPN til å laste ned kopibeskyttet materiale via torrents, men det er fortsatt ikke lovlig.
En VPN er som en heldekkende kostyme eller en karnevalsmaske:
Masken skjuler hvem du er. En dårlig maske gjør det kanskje mulig å finne ut hvem du er, men tenk deg at det finnes kostymer som var så gode at du aldri ville blitt gjenkjent. Og når du tok av deg kostymet ville du bli teleportert til et trygt sted. Vi snakker høyteknologiske kostymer! De beste VPN-tjenestene kan gjøre dette.
Å bruke kostyme er ikke ulovlig, og det er heller ikke ulovlig å bruke VPN. Isolert sett er det ikke noe galt i å bruke noen av disse tingene (selv om kostymer har et mer begrenset legitimt bruksområde, som på kostymeparty, sirkus og teater).
En kostymer og en VPN kan brukes til gode formål, men den kan også brukes til ulovlige formål, men de kan også misbrukes (brukes til et annet formål enn det de er tiltenkt).
En bankraner kan bruke kostyme for å unngå å bli gjenkjent. En hacker kan bruke VPN for å ikke bli identifisert. Likevel vil handlingene deres være ulovlige.
En VPN hjelper bedrifter og personer med å beskytte sensitive data, kryptere din internettrafikk og holder deg trygg på nett. VPN er et essensielt verktøy for alle som er opptatt av egen sikkerhet på nett, men dessverre er dette også en teknologi som misbrukes til å utføre kriminelle handlinger uten å bli oppdaget.
Vi er ikke advokater og dersom du ønsker juridisk rådgivning om VPN-bruk andre steder i verden bør du konsultere lovgivningen i dette landet for å finne ut hva som er lovlig og eventuelt ulovlig.
Hvordan begynne å bruke en VPN
Din VPN-leverandør vil gi deg de eksakte instruksjonene du trenger for å begynne å bruke deres VPN. Dette er som regel svært enkelt, i alle fall er dette erfaringen med de leverandørene vi har anbefalt her på denne siden.
Selv om det vil være forskjeller i de nøyaktige instruksjonene for hvordan du setter opp en VPN, er dette en typisk prosedyre:
- Velg først en god VPN-tjeneste og kjøp et VPN-abonnement fra den leverandøren du velger (Se våre navnte anbefalinger om det vi mener er de beste VPN-tjenestene).
- Last ned VPN-programvaren (også kalt VPN-klienten) til din enhet. De beste VPN-tjenestene har programmer/apper som kan brukes på alle datamskiner, mobiltelefoner og nettbrett. Husk å velge programvaren som er riktig for den enheten og det operativsystemet du bruker. De fleste VPN-tjenester vil automatisk oppdage dette og automatisk henvise deg til riktig installasjonsveileder.
- Åpne VPN-programvaren og logge deg inn med din anonyme bruker tilknyttet ditt abonnement.
- Koble deg til en VPN-server. Du kan velge mellom VPN-servere i mange ulike land. De VPN-tjenestene vi har anbefalt har veldig stort utvalg av servere å velge mellom over hele verden. Du kan nå nyte en ny, bedre, sikrere og mer privat opplevelse av internett.
Den enkleste måten, og beste vil vi påstå, å bruke en VPN er likevel via en VPN-klient. Det er selvfølgelig mye enklere å bare installere VPN-programmet, og vår erfaring er også at dette vil gi deg den beste beskyttelsen og best utnyttelse av alle funksjoner.
Det finnes likevel et alternativ, for den som ikke ønsker å laste ned VPN-programvaren:
Alternativt: Bruk den innebygde VPN-funksjonen. Som et alternativ til å laste ned en VPN-programvare kan du også benytte VPN-funksjonen som allerede finnes i ditt operativsystem. De VPN-tjenestene vi anbefaler har denne muligheten. Dette er tilgjengelig for brukere av Windows, Mac OS, iOS og Android. VPN-programmene bruker OpenVPN, men om du går via operativsystemet benyttes andre protokoller (IPSec, IKEv2 eller L2TP). Din VPN-leverandør vil gi deg en konfigurasjonsveileder om du ønsker dette alternativet.
VPN og personvern på internett
Som vi har vært inne på og illustrert flere ganger, er det helt klart at en VPN vil gi deg mye bedre personvern og sikkerhet på internett.
Hvis du ikke benytter en VPN kan din ISP (din leverandør av internett) på en enkel måte overvåke deg og registrere alt du gjør av aktiviteter på nettet. ISP-en kan se alle nettstedene du besøker, alt du skriver i diskusjonsforum, chat, meldinger, kommentarer, alle dine interaksjoner i sosiale medier, alle dine likes, og så videre.
I tillegg er det også slik at mange land pålegger internettleverandører å loggføre alle brukerdata og nettaktiviteter i flere måneder. Dette er også tilfellet for Norge, og alle dine aktiviteter og nettvaner mange måneder tilbake i tid er er derfor allerede lagret slike systemer.
Hvis du bruker en VPN, kan ikke internettleverandøren din se hva du gjør på internett. De kan bare se at du er online og at du er tilkoblet en VPN-server, men de kan ikke se noe av dine aktiviteter.
Bruker du en god VPN er alle dine data kryptert og sikret, slik at tredjeparter ikke kan se det du gjør på internett.
Selv offentlige WiFi-nettverk er trygge å bruke hvis du benytter en VPN. Uten bruk av VPN er slike nettverk svært utsatte for angrep og lekkasje av persondata. Det finnes mange historier om mennesker som har blitt utsatt for identitetstyveri, tapt kredittkortopplysninger, blitt frastjålet passord og bankkontoer har blitt tappet, bare fordi de brukte en offentlig WiFi uten å være tilkoblet VPN. Husk at en god VPN krypterer disse dataene slik at de ikke blir tilgjengelig for tredjeparter, og dermed unngår du slike problemer, også på offentlige nettverk.
Blir du helt anonym med en VPN?
Nei, du vil ikke oppnå 100% anonymitet selv ved bruk av den beste VPN-tjenesten.
Det finnes i dag mange måter å identifisere internettbrukere: Nettleseren din er som et fingeravtrykk, og selv med en god VPN vil du ikke bli helt anonym hvis nettleseren din lekker personlige data.
En VPN er helt nødvendig, men den fungerer ikke optimalt hvis du ikke samtidig gjør andre tiltak for å beskytte deg. La oss se på hvilke ekstra tiltak som er nødvendig for å oppnå høyere grad av anonymitet.
I tillegg til en god VPN, bør du også sørge for dette:
- Velg nettleser med omhu. Bruk en nettleser som er sikker og som ikke etterlater noen fingeravtrykk. Blant de store og populære nettlesere mener vi Safari er bedre på personvern enn Microsoft Edge, Internet Explorer, Google Chrome, Opera - men det finnes bedre alternativer. Firefox, Iridium, Ungoogled Chromium er alle gode nettlesere med fokus på personvern. Tor browser er også en vanlig anbefaling, men den er treg og dessuten utviklet av amerikanske myndigheter, samt en rekke uverifiserte rykter som gjør oss skeptiske til bruken av Tor.
- Bruk annonseblokkering. Annonser på nett er verre enn mange tror, og kan brukes til å samle alle dine aktiviteter og bygge profiler om deg. Dataene selges videre, pakkes og distribueres, og lagres til "evig tid". Bruk derfor alltid annonseblokkering når du er på nett.
- Bruk en god VPN, og vær klar over at det er store kvalitetsforskjeller. De beste VPN-tjenestene skjuler IP-adressen din og din posisjon og krypterer trafikken din.
Det å bruke en VPN er nødvendig og viktig for å oppnå god personvern og sikkerhet på nett, men det å bruke VPN er altså ikke tilstrekkelig. Du må i tillegg bruker en sikker nettleser og annonseblokkering har du fått på plass det viktigste når det gjelder personvernbeskyttelse.
VPN-protokoller
Det er ikke uvanlig at VPN-leverandører tilbyr flere forskjellige VPN-protokoller, men hvilken bør du velge? Og dessuten: Hva er en VPN-protokoll?
En VPN-protokoll er ikke noe mer avansert enn en mengde instruksjoner. Disse instruksjonene etablerer den sikre og krypterte forbindelsen mellom deg (din enhet) og den VPN-serveren du er tilkoblet. Protokollen gjør at du kan du bruke internett og overføre data trygt.
De mest vanlige VPN-protokollene er disse:
- OpenVPN er den mest brukte, veldig allisidig, og dessuten også den sikreste av alle VPN-protokoller. Dette er åpen kildekode slik at alle som ønsker det kan inspisere koden. Denne kan brukes på alle enheter og er kompatibel med flere autentiseringsmetoder. Den gir ekstremt sterkt kryptering gjennom bruken av OpenSSL og TLS.
- WireGuard er en VPN-protokoll som kan fungere bra, men hvor sikker den er kommer faktisk an på VPN-leverandørens bruk av protokollen. I utgangspunktet kan WireGuard medføre enkelte personvernsproblemer, men de fleste seriøse VPN-leverandører som tilbyr WireGuard har funnet løsninger på dette. En fordel med WireGuard er at den er en svært rask protokoll, og tester har vist at den til og med kan være raskere enn OpenVPN. Målet med å utvikle WireGuard var å oppnå bedre sikkerhet og enda bedre ytelse enn de andre VPN-protokollene, men som nevnt er det altså VPN-leverandørens implementering av stor betydning.
- IKEv2 IPSec (Internet Protocol Security med Internet Key Exchange versjon 2 kjennetegnes for sin hurtighet og er dessuten forhåndskonfigurert i de fleste operativsystemer. Hvis du har Window, Mac OS, iOS har du allerede denne, og det samme gjelder for de fleste installasjoner av Android. Dette er riktignok ikke en åpen kildekode protokoll. For mobilbrukere er dette en mye brukt protokoll.
- PPTP (Point to point Tunneling Protocol) har sine problemer med både sikkerhet og hastighet. Dette er en eldre VPN-protokoll og ikke en vi generelt vil anbefale å bruke med mindre det er tekniske begrensninger ved enheten som gjør dette til eneste valg (må i så fall være sjeldne tilfeller og eldre enheter).
- L2TP IPSec (Layer 2 Tunneling Protocol med Internet Protocol Security) har god hastighet, og er betydelig sikrere enn for eksempel PPTP. Bruksområdet er gjerne mobiltelefoner som har denne protokollen innebygd fra før, og populær blant de som ikke ønsker å bruke tredjepartsapper. Kan brukes på de fleste operativsystemer. Dessverre har ikke denne åpen kildekode, og dette er nok denne protokollens store svakhet.
Som med det meste her i verden, er det fordeler og ulemper, og det gjelder også for VPN-protokoller. Kort sagt er OpenVPN den desidert mest brukte, og også den vi anbefaler til de fleste brukere (og bruker mest selv). Hvis det skal være en ulempe med OpenVPN er det at den krever at du installerer tredjepartsapper (som i seg selv ikke er noe problem dersom du stoler på VPN-leverandøren og programvaren er god).
Hvis hastigheten er det aller viktigste, ville vi gått for å bruke WireGuard-protokollen. Denne er helt utmerket, men som nevnt er det ikke uten betydning hvordan VPN-leverandøren har implementert protokollen.
VPN-kryptering
Det finnes flere krypteringsmetoder som benyttes blant VPN-apper i dag, men AES er den vanligste.
AES / Advanced Encryption Standard som er den desidert mest brukte for VPN til kryptering i dag. Vanligvis kommer VPN-er med 128-bits eller 256-bits AES kryptering. Dette regnes som en svært sikker krypteringskode. Hypotetisk kan vi tenkes at myndigheter allerede har utviklet høyteknologiske avanserte kvantedatamaskiner, men selv med slike teknologiske fremskritt vil denne krypteringen være sikker.
Selv om 256-bits AES kryptering er ekstremt sikker, er 128-bit ansett for å være tilstrekkelig, selv for de mest paranoide. Hvorfor tilbys da 256-bits AES? Det kan være som en markedsføringsgimmick, og mange tenker nok at flere bits kryptering alltid vil være bedre, men det er ikke nødvendigvis slik i virkeligheten.
VPN-logger: Kan du stole på deres "ingen logg"-løfter?
Noen VPN-tilbydere skryter av at de ikke fører noen logger, mens andre hevder de kun har begrenset logging av aktiviteter.
Gratis VPN-er er de verste, der kan du nærmest regne med at alt du gjør loggføres, selv om de hevder å gjøre det motsatte. Som vi har vært inne på flere ganger, er det med god grunn vi fraråder bruken av gratis VPN-tjenester.
Det er mange typer VPN-logger:
- Brukerlogger. Logging av internettbruk. Dette er logger som inneholder alt du gjør på internett. Her logges IP-adresser, metadata, hvilke nettsider du leser, tider ved besøk av disse sidene. En seriøs VPN skal selvfølgelig ikke loggføre slike data, og en vesentlig funksjon med VPN-er er jo nettopp å hindre at også andre skal få muligheten til å loggføre slike data om deg. Da blir det svært useriøst dersom VPN-leverandøren selv loggfører slike data, men dette forekommer ikke blant anerkjente VPN-tjenester.
- Tilkoblingslogger. Dette er logger som inneholder tilkoblingsdata, slik som dato, klokkeslett og i noen tilfeller også IP-adresser. Disse loggene er i seg selv uproblematiske, og brukes først og fremst for å optimalisere VPN-nettverket. Hvis VPN-leverandøren logger tilkoblingsdata med det mål å forbedre ytelsen for sine brukere, er det positivt, men det forutsetter at dataene sikres og regelmessig sletting (fullstendig sletting).
- Ingen logg. Noen VPN-tilbydere markedsfører at de ikke har noen logger i det hele tatt. Det er enkelt å hevde dette, men skal man være sikker må det foreligge revisjoner foretatt av tredjeparter. Slike revisjoner har blitt gjennomført, og det viser seg at det er svært få som ikke har noen som helst logger. Det er altså ikke nødvendigvis en styrke at VPN-tjenesten skryter av at de ikke har noen logger. Anonymiserte tilkoblingslogger som behandles på en god måte er for eksempel ingen grunn til bekymring, og kan være med på å gjøre VPN-tjenesten bedre.
Mange tenker nok at de beste og sikreste VPN-tjenestene er de som markedsfører at de ikke har noen som helst loggføring.
Realiteten er at de fleste VPN-tilbydere har tilkoblingslogger, men ingen seriøse VPN-selskaper loggfører brukeraktivitet.
En VPN som logger tilkoblinger av brukere kan være helt uproblematisk, så lenge denne loggen behandles på en måte som kommer brukerene til gode. Vi vil også hevde at minimale tilkoblingslogger kan være helt nødvendige for et effektivt VPN-nettverk. Om du har forsøkt en VPN-er som ikke har noen kontroll på brukere av sine nettverk, så vil du forstå at denne idealistiske tilnærmingen til VPN-tjenester fungerer svært dårlig i praksis.
Husk også dette: En påstand om "ingen logg" er ikke nødvendigvis riktig. Noen VPN-tjenester har feilaktig hevdet å ikke logge brukerdata, men har blitt avslørt senere når myndigheter har innhentet mengder av brukerdata fra disse leverandørene.
Loggføring er noe vi er svært oppmerksomme på, og vi bruker derfor mye tid på å studere hvilke VPN-er som er mest troverdige på dette området. Det er også en trygghet om tredjepartsrevisjoner foreligger. Selv bruker vi kun VPN-tjenester der logging er minimal, anonymisert og kun til fordel for brukerne.
Variabel hastighet og ytelse hos VPN-tilbydere
Når du bruker en VPN vil data krypteres og dekrypteres. Dette foregår både lokalt på din enhet og eksternt på VPN-serveren du benytter. Det er derfor slik at hastighet og ytelse påvirkes både av ytelsen av din datamaskin/mobiltelefon og ytelsen hos VPN-tilbyder.
For å oppnå den beste internetthastigheten bør du som en tommelfingerregel bruke den VPN-serveren som ligger geografisk nært det opprinnelige innholdet. For eksempel, om du ønsker å streame videoinnhold som er blokkert utenfor Nord-Amerika, velger du nærmeste VPN-server i forhold til hvor det faktiske innholdet befinner seg. Dersom innholdet streames fra servere på østkysten av USA, velger du for eksempel en VPN-server som er plassert i New York eller Boston, og ikke en VPN-server i California, Alaska eller Canada.
De fleste moderne datamaskiner og mobiltelefoner klarer fint den krypteringsjobben som kreves for å kjøre en VPN. Det er som regel VPN-tjenestene som avgjør hastigheten du får. Velger du en god VPN skal det ikke være noe problem med vanlig internettbruk og streaming av media.
Fordi en VPN krypterer alt innholdet, vil det alltid medføre en reduksjon i hastighet på internett. Dette er imidlertid ikke merkbart ved ordinært nettbruk, dersom du benytter en VPN av høy kvalitet. Måling av nettfart vil vise at hastigheten reduseres, men reduksjonen er ubetydelig og du vil ikke legge merke til dette om du benytter en god VPN-tjeneste.
Dette må du gjøre for å oppnå den beste hastigheten ved bruk av VPN:
- Velg en VPN-tjeneste med høy ytelse. Se våre anbefalinger om du trenger tips (vi velger alltid de VPN-tjenestene som scorer best på hastighetstester, og som samtidig gjør alt annet vi forventer at en god VPN skal gjøre).
- Koble til nærmeste VPN-server. Legg også merke til oppgitt hastighet, og at det ikke alltid er den nærmeste som har den aller beste hastigheten. Hvis en server er overbelastet, kan det lønne seg å velge en annen VPN-server. Overbelastning av servere er et stort problem blant mange VPN-tilbydere, og dette er noe vi har brukt mye tid på å studere. Vi bruker og anbefaler kun VPN-tjenester som er kjent for å ha servere med god kapasitet og med minimale overbelastningsproblemer.
- Velg en hurtig VPN-protokoll. OpenVPN fungerer ofte godt, men WireGuard-protokollen kan gi deg en enda raskere VPN dersom du trenger den beste hastigheten.
I tillegg til VPN-tjenesten i seg selv, kan hastighetsproblemer også forekomme dersom du bruler em eldre datamaskin eller mobiltelefon. Dessuten vil selvfølgelig nettverket du bruker være avgjørende for hastigheten. En dårlig forbindelse til din ISP kan også gi utslag på hastigheten. Alle disse variablene kan du forsøke å gjøre noe med, dersom du ikke er fornøyd med hastigheten på internett.
Streaming av innhold via VPN
Kanskje en av de mest populære bruksområdene av VPN er streaming. Det er med god grunn mange benytter seg av VPN når de skal streame innhold over internett.
En VPN kan gi deg tilgang til innhold som er sensurert eller blokkert mange steder i verden. Dette er mulig fordi du med en VPN oppretter en slags "tunnel" som medfører at du virtuelt flyttes til et annet sted i verden. Det er nesten som teleportering! Dermed får du tilgang til det samme innholdet som de lokale menneskene i samme område som VPN-serveren.
Når det gjelder streaming via VPN, er dette noen vanlige bruksområder:
- Netflix streaming. Du har kanskje fått med deg at innholdet på Netflix ikke er det samme over hele verden. For eksempel er det mye mer begrenset innhold i Norge enn i USA. Mange velger derfor å koble seg opp til en VPN-server i USA når de skal se Netflix, og dermed får de tilgang til et større utvalg filmer og serier. En annen bonus ved VPN-streaming er at din ISP eller andre tredjeparter ikke kan spionere på og loggføre hva du ser på og hvilke medievaner du har.
- Sport streaming. Dessverre er det ikke alle sportsbegivenheter som er tilgjengelig for publikum over hele verden. Men med en VPN har du muligheten til å "tunnelere" deg til et hvilket som helst sted, og dermed kan du virtuelt være til stede hvor som helst, og du får tilgang til alle verdens sportsbegivenheter.
- Streaming via Kodi. Dersom du bruker Kodi kan en VPN gi tilgang til flere programmer, funksjoner og innhold, og VPN-bruk har blitt veldig utbredt blant Kodi-brukere nettopp på grunn av dette.
- Unngå sensur og sporing. Dette er også et av de viktige argumentene ved bruk av VPN til streaming. Når du bruker en VPN-tjeneste til streaming, unngår du at tredjeparter spionerer på deg, og det vil ikke bli lagret data om hva du streamer. Det blir en privatsak mellom deg og, vel, ingen andre enn deg - vel og merke dersom du benytter en god VPN-tjeneste.
Torrenting og VPN-tjenester
Her kommer vi inn på en av de mest populære bruksområdene av VPN: Torrenting og peer-to-peer nedlastninger.
Hvis du bruker en VPN vil du ikke avsløre din identitet. Din IP-adresse holdes skjult for alle andre. Selv ikke din ISP vil kunne se aktivitetene dine, uansett hvor mye de skulle være interessert i dette, og uansett hva du gjør på internett.
Det er verdt å nevne at torrenting og peer-to-peer er omstridt, og mange har blitt saksøkt på grunn av slik "ulovlig" streaming. Det er utvilsomt i en gråsone rent juridisk, men P2P og torrents kan også brukes legitimt.
For ordens skyld oppfordrer vi selvfølgelig ikke til ulovligheter under noen omstendigheter, heller ikke når det gjelder torrents og P2P. En VPN har som vi har vært inne på legitime bruksområder, og mange personvernbevisste og sikkerhetsfokuserte bedrifter og privatpersoner ville aldri vurdert å bruke internett uten å være tilkoblet en VPN.
Dersom du ikke benytter en VPN, og du streamer opphavsrettslik beskyttet innhold over internett, vil du med all sannsynlighet til slutt bli kontaktet av ett eller flere medieselskaper. Dette er mektige selskaper som gjerne saksøker mennesker over hele verden. De har store ressurser og massive nettverk med "intel" i torrentmiljøer, der de gjennom sine millioner av noder lagrer utrolige mengder brukerdata. De vil så ta dette videre til internettleverandøren som utsteder IP-adressen, og derifra er ikke veien lang til at du som bruker mottar et pengekrav fra deres mektige advokater, eller et søksmål. Brudd på opphavsretten er ingen spøk, og de som verner om disse rettighetene har store midler til rådighet. Vi oppfordrer ikke til å bryte opphavsretten, men dersom det gjøres uten å være tilkoblet en VPN først, vil det altså garantert medføre pengekrav eller søksmål før eller senere.
Selv om du bruker torrents kun til lovlige formål, kan du risikere å motta slike pengekrav. Det finnes som nevnt mange gråsoner her, og det er vanskelig å noen ganger vurdere hva som er juridisk lovlig i forhold til opphavsrett.
Det sikreste er å anta at all bruk av torrents og P2P blir overvåket og kan ende med pengekrav eller søksmål. selv legitim bruk. Selv om du har en god sak og ikke har gjort noe ulovlig, er det slitsomt å måtte bruke tiden på å kjempe mot mektige advokater, og selv om du er uskyldig og vet du ikke har gjort noe galt, må du fortsatt bevise din uskyld, hvilket koster deg tid og kanskje også penger.
Derfor er det alltid smart å benytte en VPN dersom du skal bruke torrents eller P2P nettverk, selv om du kun bruker det til helt legitime formål.
VPN på mobiltelefonen: Android-VPN og iOS-VPN
Har du tenkt på hvor mye tid du bruker på mobiltelefonen din, eller nettbrettet ditt? Og har du tenkt på hvor mye data og internettrafikk som går til og fra dine mobile enheter?
Alle dine aktivieter på internett via din mobil/nettbrett kan spores, det logges og ditt bruksmønster lagres og selges til tredjeparter, som igjen pakker dine private informasjon og videreselger det til andre.
Dine nettvaner og nettaktiviteter har stor verdi for annonseselskaper og andre som ønsker å påvirke deg, og det er med god grunn mange ønsker å bruke en VPN også på sine mobile enheter.
Heldigvis er det enkelt å få en VPN også på Android og iOS. Se fremgangsmåten under for hvordan du gjør dette.
Hvordan få VPN på mobil og nettbrett, på Android og iOS:
- Bruk en ferdig VPN-app levert av en VPN-tjeneste. De fleste populære og gode VPN-tilbydere har egne apper for både Android og iOS. Dette er som regel trygge, raske og gode apper som gjør din nettaktivitet betydelig sikrere, mer privat, og dessuten for du tilgang til hele internett uten sensur. Det forutsetter at du velger en solid VPN-tjeneste, og unngå for all del useriøse og gratis VPN-tjenester som kan virke mot sin hensikt.
- Bruk mobilens innebygde VPN-funksjonalitet. Dette kan du gjøre ved å benytte IPSec L2TP funksjonaliteten som finnes både i iOS og Android. Merk at dette kun fungerer dersom du benytter en VPN-tjeneste, og for all del ikke benytt gratis VPN-tilbydere, men betal for et VPN-abonnement, og benytt en god og troverdig VPN-leverandør. Vi har kommet med anbefalinger tidligere om hvilke VPN-tjenester vi mener fungerer bra, og alle disse har også støtte for mobile enheter.
Husk at VPN-markedet oversvømmes av useriøse aktører. Ikke last ned VPN-applikasjoner fra ukjente selskaper, og hold deg til de store og seriøse selskapene. Bruk VPN-tjenestens egen mobilapplikasjon, og da selvølgelig i tilknytning til et VPN-abonnement som du har betalt for. Vi kan ikke garantere for sikkerheten for alle populære VPN-tjenester, men de VPN-tjenesten vi selv har brukt og anbefalt her er i alle fall sikre og trygge også på mobile enheter.
Hvordan bruke VPN på en ruter
Noen ønsker å aktivere en VPN direkte i ruteren. Dette er ikke noe vi anbefaler, mest fordi det er arbeidskrevende og belønningen ikke står til innsatsen.
Dessuten liker vi å veksle mellom å bruke ulike VPN-tjenester, slik at vi aldri er tilknyttet bare en bestemt VPN-tjeneste. Ja, du leste riktig: Vi bruker (og betaler) for flere VPN-abonnement. Dermed gir det liten mening å bruke en VPN direkte på ruteren, selv om vi har forståelse for at enkelte ønsker å gjøre det på denne måten.
Kanskje den viktigste fordelen med å bruke en VPN direkte på ruteren, er at du da ikke trenger å installere en VPN-app eller gjøre noen VPN-konfigurasjoner direkte på dine enheter (alle dine mobiltelefoner, datamaskiner, nettbrett, din smart-TV og så videre, som brukes i nettverket).
Vi forstår fordelene. Men hva når du er tilkoblet et annet internett? Hva om du er ute å reiser, og ønsker å bruke en VPN på offentlige nettverk? Da må du uansett bruke en VPN.
Å bruke VPN på ruteren er fullt mulig, og det beskytter alle som bruker nettverket ditt mot spionering og overvåkning. Din internettleverandør kan dermed ikke se hva du og andre i nettverket gjør. I bedrifter og familier der det brukes et stort antall enheter, så ser vi at det kan være lettvindt å benytte en VPN direkte på ruteren, men det er etter vår mening ikke den beste løsningen.
Slik setter du opp en VPN på ruteren:
- Den beste måten å få til en god løsning med VPN over ruter, starter som alltid å først velge en god VPN-tjeneste. Dernest må du også velge en sikker ruter, og ikke bare "ta den du har fra før". Gjør undersøkelser og velg en god ruter som er tilpasset VPN-bruk (velg en ruter med nok prosessorkraft, husk at VPN krypterer internettrafikken, og dette er ressurskrevende).
- Resten er enkelt, men prosedyren avhenger av hvilken VPN-tilbyder du benytter. Følg veilederen til din VPN-leverandør, og instruksene vi har prøvd hos alle våre VPN-tilbydere har vært enkle å følge.
Tor og VPN for maksimal personvern og anonymitet
Hvis du benytter både VPN og Tor har du en enda større grad av anonymitet på internett.
Tor er som VPN et verktøy ment å gi anonymitet på nettet, men de to fungerer veldig ulikt.
Hva er Tor?
Tor (The Onion Router) er to ting: Det er både en nettleser og et nettverk, og har innebygd teknologi som beskytter brukerens personvern.
Faktisk ble Tor oppretett av det amerikanske forsvaret, og etter det vi har forstått er de forsatt finansiert av amerikanske myndigheter. Dette er selvsagt urovekkende for den som har personvern som øverste prioritet, men i tillegg er det også andre rykter som gjør at vi har blitt litt skeptiske til bruken av Tor.
Hvorfor ikke bruke Tor? Blant annet hevdes det at Tor-nettverket er kompromittert. Det har vært påstander om at DRM i Microsifts operativsystem kan avsløre Tor-brukere. Videre ryktes det at PDF-dokumenter kan lekke personlig identifiserbar informasjon dersom den vises i Tor-nettleseren. Dette, og veldig mange urovekkende beskyldninger, rykter og spekulasjoner gjør oss skeptiske, selv om vi også ser at mange, inkludert en rekke sikkerhetseksperter, anbefaler Tor-bruk som en ekstra sikkerhetsmekanisme og for økt anonymitet. Vi har også lest en del om onsinnede Tor-noder, og dette har vært knyttet til mistanke om spionasje fra myndigheter.
Blant sikkerhetseksperter ser det ut til at det er delte meninger om bruken av Tor.
Tor er svært tregt. Det som er helt sikkert, er at Tor er alt for treng til vanlig nettbruk, og ikke aktuelt til for eksempel streaming og annen krevende internettrafikk. Du kan altså ikke bruke Tor til å se på Netflix, med mindre du kan akseptere en lang pause for hvert tiende sekund.
Hvorfor bruke Tor? Vi kan verken fraråde eller anbefale bruk av Tor, men ser at fagmiljøet er delt her. Noen mener det å bruke Tor sammen med en god VPN kan gi deg økt beskyttelse fra spionasje og overvåkning, mens andre mener det er bedre å unngå Tor.
Hvis du velger å bruke Tor i kombinasjon med en VPN, er det i alle fall ikke vanskelig å gjøre dette. Det viktigste å huske på her, er å gjøre dette i riktig rekkefølge:
- Koble opp til VPN-serveren du ønsker å bruke. Dette må du gjør før du starter Tor.
- Start Tor-nettleseren. Dette gjør du etter at du har koblet deg opp til VPN-serveren.
Med andre ord er ikke rekkefølgen her uten betydning. Vi har høy tillit til våre VPN-tilbydere (vi ville aldri brukt disse i motsatt fall). Vår tillit til Tor er dermed ikke like stor, og etter det vi har lest, er vi noe skeptiske, samtidig som vi også ser at det kan ha en verdi i forhold til å hindre uvedkommende tredjeparter i å få tilgang til nettaktiviteter.
Trenger du egentlig Tor?
Vår posisjon og det vi har konkludert med, er likevel at Tor er "overkill" og fullstendig unødvendig for de fleste internettbrukere. Dessuten er den alt for treg til vanlig internettbruk, og ubrukelig til streaming.
Bruk en god VPN i kombinasjon med en god og sikker nettleser (Firefox, Iridium, Ungoogled Chromium). Har du i tillegg annonseblokkering som Privacy Badger og Ublock origin så er du svært godt beskyttet.
VPN-lekkasjer, DNS-lekkasje og IP-lekkasje
Hva er en VPN-lekkasje? VPN-lekkasjer forekommer når data lekker ut av en VPN. For å være mer presis, så gjelder dette flere ulike typer lekkasjer, men felles for alle er at de undergraver personvernet og sikkerheten din til tross for at du bruker en VPN.
VPN-lekkasjer er dessverre et stort problem blant mange VPN-tjenester. Det behøver ikke forekomme ofte, men når det forekommer er jo hele sikkerheten med VPN borte. Derfor bør du aldri benytte en VPN-tjeneste som er kjent for VPN-lekkasjer.
Vi er kompromissløse når det gjelder VPN-lekkasjer: Dersom en VPN-tilbyder preges av gjentagende VPN-lekkasjer er den selvfølgelig uaktuell, men selv den minste lekkasje er nok til at vi aldri ville benyttet denne tilbyderen igjen. Løsningen på problemet har for oss vært enkel, og vi velger å kun benytte VPN-tjenester som har gjør VPN-lekkasjer til en umulighet.
Her er de ulike typene VPN-lekkasjer:
- DNS-lekkasje forekommer når en DNS-forespørsel lekker ut av VPN-tunnelen. Din internettleverandør behandler så denne forespørselen. Din posisjon, nettleserlogg og IP-adresse kan dermed lekke ut til tredjeparter.
- IP-adresselekasjer forekommer når IP-adressen lekker ut av en VPN-tunell. Slike lekkasjer kan være langvarige eller bare forekomme i noen millisekunder, men uansett varighet vil det kunne undergraver ditt personvern og sikkerhet.
I tillegg finnes en del andre mindre vanlige lekkasjer, men som likevel ikke er uten betydning. For eksempel har vi WebRTC-lekkasjer som kan forekomme i de fleste nettlesere, også nettlesere som ellers anses som generelt trygge. Løsningen er ikke å bytte nettleser, men å bytte VPN-tilbyder. Problemet ligger hos VPN-leverandøren som er årsaken til disse lekkasjene, og ikke i nettleseren.
Du kan selv teste din VPN for lekkasjer, og dette er noe vi gjør jevnlig. Ha gjerne en rutine på dette, slik at du tester dette hver gang du starter opp og like før du stenger av VPN-tjenesten din (Vi bruker et skript som sjekker etter slike lekkasjer, og dermed unngår vi å bruke tid på å gjøre dette manuelt. Kan du noe programmering kan du lage et slikt program selv).
Som nevnt benytter vi aldri en VPN som viser det minste tegn til VPN-lekkasjer, og vil bytte tvert dersom det skulle forekomme en eneste slik hendelse.
Blokkering av VPN
Det forekommer at VPN-servere blir blokkert. Det betyr med andre ord at VPN-serveren ikke kan brukes til spesifikke formål.
For eksempel kan en nettstedadministrator blokkere IP-adressen til en VPN-server som overbelaster deres nettsted. Myndigheter kan blokkere uønsket trafikk fra VPN-tuneller, eller det kan være andre grunner til at en VPN blir blokkert.
Eksempler på typiske blokkeringer er i et skolenettverk eller et nettverk i en bedrift. Skoleadministrasjonen og bedriftsledelsen ønsker gjerne å ha kontroll med hva deres brukere benytter deres nettverk til, og det kan være legitime grunner til at de ønsker å innføre slike restriksjoner. Det er likevel enkelt å omgå slik VPN-blokkering dersom man bruker en VPN av tilstrekkelig kvalitet.
VPN-leverandørene har kommet frem til mange gode løsninger for å unngå VPN-blokkering. For å komme rundt en VPN-blokkering benyttes for eksempel teknologi som maskeres bak HTTPS-kryptering. Det har også blitt utviklet egne protokoller som maskerer trafikken, og en rekke tilstøtningsfunksjoner har blitt utviklet for å kunne fortsette uhindret i møte med en VPN-blokkering.
Dersom du benytter nettverk som allerede er underlagt sensur, eller om du bruker internett i land som benytter utstrakt grad av sensurering av internett, vil du kunne oppleve VPN-blokkering, men vanlige internettbrukere i vestlige land vil ellers aldri oppleve dette i sine egne nettverk.
Hvorfor burde alle benytte VPN
Dessverre er det slik at masseovervåkningen i samfunnet blir stadig mer omfattende og inngripende.
Markedet for VPN-tjenester vil komme til å forsatt øke, og vi spår at det å bruke internett uten en VPN vil være utenkelig for de aller fleste internettbrukere innen kort tid.
Din internettleverandør og myndighetene blokkerer allerede tilgang til deler av internett. Selvfølgelig finnes det innhold som aldri burde eksistert, som aldri burde vært tilgjengelig, men det finnes også innhold som det ikke finnes noen åpenbar god grunn til å blokkere.
Dessuten er det mange tredjeparter som ønsker å overvåke deg, uten at du tjener noe på dette. Du blir heller skadelidende, du utsettes for personovervåkning og uønsket spionasje, fra tredjeparter som kun tenker på sine egne behov og har egne profittmotiv.
Når du bruker internett, vil dine internettaktiviteter lagres av svært mange aktører. For eksempel er det ikke usannsynlig eller utenkelig at det du gjør på internett vil blir fanget opp av amerikanske myndigheter, kinesiske myndigheter, eller myndigheter i andre land. I USA kan internettleverandørene dessuten videreselge dine nettleserlogger til medieselskaper og annonsører. Dine private data har blitt et produkt som selges, og selges på nytt, igjen og igjen.
En VPN løser ikke alle verdens problemer med overvåkning, men den gir deg beskyttelse mot masseovervåkningen når du er på internett.
Hvis du ennå ikke bruker en VPN, eller du ikke har funnet en god VPN-tjeneste, er det nå på høy tid at du gjør nettopp dette.