Hvordan meditere
Lær deg å meditere. Søker du indre ro, eller skulle du ønske du kunne konsentrere deg mer, få bedre hukommelse, få mer energi? Meditasjon er naturens vidunderkur og effekten er godt dokumentert. Se hvordan man mediterer her!
Meditasjon hjelper mot alt fra stress og psoriasis, til depresjoner, sklerose og fobier, skriver forskning.no. Dessuten er det vitenskapelig dokumentert: Mindfulness meditasjon har en gunstig, vitenskapelig dokumentert effekt på en lang rekke lidelser.
Meditasjon er gratis og enkelt
I tillegg til å være gunstig og at det har en godt dokumentert effekt, er det også lett å lære. Meditasjon er lett å lære, og det koster deg ingenting annet enn den tiden du bruker. Altså gratis og bra for kropp og sinn. Det er derfor god grunn til å lære seg meditasjon.
Du trenger ikke bruke mye tid heller. Noen minutter er nok til å oppnå ønsket resultat. I løpet av kort tid kan du ta bort negative følelser som sinne, irritasjon, håpløshet eller andre uønskede følelser.
Meditasjon er for alle
Når du mediterer kan du holde ubehagelige tanker på avstand, og man kan få kontroll over fobier og negative følelser. Du trenger ikke være syk eller alvorlig stresset for å begynne med meditasjon. Dette kan brukes av alle med god effekt.
Meditasjon er ikke noe man bare må bruke når man er i en vanskelig fase i livet. Problemet er kanskje at noen kun bruker det i slike tilfeller. Effekten av meditasjon er også verdifull når man allerede har det bra. Det blir litt som om når man begynner å trene og kommer inn i den kritiske fasen der man begynner å merke effekten, eller som med nyttårsforsetter, forklarer en professor til Forskning.
- Det handler om å holde fast ved og få erfaring hvis man for alvor vil oppleve et positivt utbytte i hverdagen.
Hvorfor meditere
Noen omtaler meditasjon som en hobby for spesielt interesserte, og sidestiller det med for eksempel frimerkesamling.
Det er helt klart riktig at å meditere ikke er livsviktig, men det kan likevel hjelpe deg med utfordringer på helt andre områder i livet. Forskningen viser mange fordeler ved meditasjon, og det skader ikke å prøve.
Vi skal huske på at meditasjon er et samlebegrep for mange forskjellige systematisk anvendte psykiske og kroppslige øvelser, og det er derfor ikke én bestemt måte å meditere på. Hensikten er likevel ganske lik uansett hvilken meditasjonsform som praktiseres.
Hva er egentlig meditasjon?
Videoen ovenfor har kanskje gitt deg noen svar om meditasjon, men vi skal utdype det litt her.
Målet med meditasjon er å øve opp og etter hvert vedlikeholde en evne til å raskt oppnå en bestemt sinnstilstand. Den som føler mye på angst, sinne, irritasjon, depresjon eller andre negative følelser vil uten tvil kunne tjene mye på å begynne med meditasjon. Det er ikke definert hvilken sinnstilstand man skal nå når man mediterer, men typisk er at man skal oppnå avslappning både fysisk og psykisk, i tillegg til at man skal kunne løsrivelse seg fra ukontrollerte tankevirksomheter.
Meditasjon kan hjelpe deg å gi deg økt konsentrasjonsevne og større selvinnsikt. I tillegg er det en forfriskende pause fra hverdagen, der du løsriver deg fra alle tanker og følelser som ellers måtte prege dagen din.
Det finnes mange forskjellige meditasjonstyper:
- lydintonasjoner og mantra
- sanseøvelser, som for eksempel visualisering
- fantasireiser
- affirmasjoner
- pust og åndedrettsfokus
- konsentrasjon
- kontemplasjon
- fri assosiasjon
- avspenningsøvelser
- mindfullness meditasjon
Det er altså veldig mange forskjellige meditasjonsvarianter. Det finnes fellestrekk, men vi kan skille mellom den meditasjon som skal være rene konsentrasjonsteknikker, og den meditasjon som har som hensikt å oppnå en bestemt sinnstilstand.
Meditasjon er ikke lenger et fenomen som tilhører bare østlige tradisjoner. I dag finner vi meditasjonsteknikker like utbredt i vesten: Det brukes i idrett, i næringslivet, av studenter, leger, kunstnere, jagerflypiloter, og i alle samfunnslag og kretser.
Hva sier vitenskapen om meditasjon
Vitenskapen har fortalt oss at meditasjon har mange fordeler:
- bedre helse, både fysisk helse og psykisk helse
- høyere selvtillit / bedre selvbilde
- indre ro og velvære
- økt styrke og utholdenhet
- bedre konsentrasjon
- tilstedeværelse og bedre evne til å nyte øyeblikket
Det rapporteres også om andre tilstander som ellers forbindes med rusen fra narkotiske stoffer, slik som transcendentale opplevelser, bevissthet om universet og vår opprinnelse, og hallusinasjoner. Dette er ikke like godt dokumentert av vitenskapen, men det er bevist at metitasjon endrer kroppen og hjernens kjemiske produksjon på en slik måte at det er i stand til å gi helsegevinst. Avlesninger fra EEG viser dessuten at hjernebølger endres drastisk under meditasjon, hvilket tyder på at meditasjon virkelig har en kraftfull virkning på den som praktiserer det.
Prøv meditasjon nå
Du trenger ikke gjøre annet enn å lukke øynene og fokusere på pusten din. Slapp av og gi slipp på det du har av bekymringer. Fokuser på pusten din, og på din tilstedeværelse her og nå.