Hvordan skrive CV
Mange som søker jobb starter med å søke etter hvordan man skriver en god CV. Og det er kanskje ikke så dumt. Her er noen tips om jobbsøking og CV-maler.
Det er ikke mye som skal til før du har laget en knallgod CV. Dessuten er det tid som er vel anvendt!
En CV er som du kanskje vet en forkortelse for Curriculum Vitae og skal være et sammendrag av ditt eget livsløp inkludert hvilken utdanning og eventuelle yrker du har hatt så langt i livet.
Jobb hjemmefra og tjen penger på nett
Jobbsøknad + CV = sant
Når du søker jobb, skriver du som regel en jobbsøknad, og da skal du alltid legge ved en CV (mindre arbeidsgiver eksplisitt ber om at du ikke skal lege ved CV).
CV og jobbsøknad skal utfylle hverandre. Pass på at det ikke blir for mye overlapp, men bruk gjerne jobbsøknaden til å utdype viktige ting i CV-en. Kanskje har du også viktige fakta om deg selv som er relevant for jobben, og som ikke naturlig hører inn under CVen - da bør dette flettes inn i jobbsøknaden.
Søker du mange jobber?
Hvis du søker jobber hyppig, kan det være vanskelig å følge med på hvilke jobber du har søkt på. Noen ganger bruker du e-post for å søke jobb, andre ganger fyller du ut skjema på nett eller møter opp fysisk hos arbeidsgiver. Etter en stund har du kanskje glemt hvor du har søkt jobb. Et tips er derfor å føre en jobblogg der du loggfører alle jobber du har søkt på. Til dette kan du bruke et ark, en notisblokk, et tekstdokument på datamaskinen eller et notat på mobilen din.
Hvilke opplysninger skal være i en CV?
Hvis du bruker en CV-mal, som for eksempel den du finner på Aftenposten (CV-mal for jobbsøkere), så får du med deg alle relevante opplysninger uten å tenke så nøye over hva som skal være med. Fyll ut, og du er ferdig.
Hvis du heller skal skrive en CV selv, er det også en mulighet. Du benytter et tekstdokument, og fyller inn disse opplysningene. Prøv å holde deg til kun 1 A4-side, eller maksimalt 2 sider.
Dette skal være med i CV-en:
- Personlige opplysninger: Navnet ditt, adressen, e-postadressen din, mobiltelefon og eventuelt andre telefonnummer som arbeidsgiver kan nå deg på om du ikke er tilgjengelig på mobil. Du må også ha med fødselsår (fødselsnummer er ikke nødvendig i de fleste jobber) og nasjonalitet. Din sivilstatus er som regel også noe du bør ha med, og har du barn kan du skrive antall og alder på barna.
- Utdanning. Her skriver du opp den siste utdanningen du tok først. Deretter fører du opp alle andre utdanninger ned til videregående skole og folkeskole, eventuelt ungdomsskole om du synes det er relevant. Større kurs (type utdanning) du har deltatt på bør også være med. Skriv kun utdanningen du har tatt, og som referanse kan du (bør du) legge ved karakterutskrifter (hvis ikke kan arbeidsgiver kanskje tro at du forsøker å skjule dårlige karakterer eller høyt fravær). Når utdanningen startet og sluttet må være med på din CV, selv om dette også vises i karakterutskrift.
- Arbeidserfaring og annen relevant praksis. Dette er viktig å få med, start med å skrive opp siste jobb du var i (er i) og til stillingstittel. Skriv hvor lenge du har jobbet der. Om det er relevant i forhold til jobben du søker bør du også få med hvilke arbeidsoppgaver du har hatt tidligere og hva som var dine ansvarsområder.
- Kurs, sertifikater, verv: Kurs som hadde en begrenset varighet (uker/få måneder) føres opp her (og ikke under utdanning). Sertifikater på bil og kjøretøy samt andre sertifikater er du også tjent med å ta med i din CV. Bruk samme oppsett som på arbeid og utdanning. Hvis du har kurs som på ingen måte er relevant for den jobb du søker kan du bare glemme å ta med disse (men det er ikke alltid like lett å vite hva arbeidsgiver vektlegger, dette kan du få vite mer om ved å lære deg å kjenne firmaet bedre). Har du hatt verv eller sittet i styrer kan det også skrives herunder.
- Nøkkelkvalifikasjoner. Dette trenger du ikke alltid å ta med, mye gir seg selv gjennom utdanningen og arbeidet du har tatt. Dersom du har en hobby eller interesser som likevel er nyttig i jobben og kunnskap du har som ikke er ervervet via utdanning eller arbeid, så kan det være en fordel å skrive om dette her. IT-kunnskaper er vanlig å opplyse om i en del jobber, fortell hvilke programmer du behersker for eksempel.
- Personlige egenskaper og interesser. Vær forsiktig med selvskryt, men dersom du har spesielle egenskaper som passer utmerket i jobben du søker, kan du velge å ta med dette her. Det gir også et overfladisk bilde av hvem du er (eller i det minste hvordan du ønsker at arbeidsgiver skal oppfatte deg), hvilken personlighet du har, og så videre. Fritidsinteresser er også med på å beskrive deg som person, og passer derfor best inn sammen med din beskrivelse av personlige egenskaper.
- Språk. Skriftlig og muntlig, og på hvilket nivå du behersker de forskjellige språkene. I noen tilfeller kan du også skrive spesifikasjoner om Nynorsk/Bokmål dersom det er relevant for jobben.
- Prosjekter. Har du vært med på noen spesielle prosjekter, bør dette også opplyses om i en CV.
- Referanser. Kan være lurt å ta med, men kan også omgås ved å skrive at referanser oppgis på etterspørsel.
Husk at hver CV bør tilpasses den jobb du søker. Om jobbene du søker er veldig like, kan du kanskje klare deg ved å bruke den samme CV-en til flere arbeidsgivere.
Lag din egen CV
Du trenger virkelig ingen mal eller fancy oppsett når du skal skrive CV. Det holder at du gjør det helt enkelt. Kan du å lage overskrifter og bruke en tekstbehandler så har du tilstrekkelig med ferdigheter til å lage hele CV-en selv. Det er ikke så vanskelig, og det ser ofte bedre ut med en helt enkel CV enn om du bruker en ferdig CV-mal.
Det du må tenke på er blant annet lengden på CV-en. Den skal være kort, og det betyr at du må skrive i stikkordsform. 1 eller maksimalt 2 A4-sider er nok til enhver CV, enten du har vært statsminister, vinner av Nobelspris eller har hatt 100 forskjellige jobber (har du hatt veldig mange jobber er jo det dessuten et dårlig tegn, hvorfor bytter du jobb så ofte, vil arbeidsgiver kanskje tenke). En CV skal ikke være en novelle eller selvbiografi! Ikke glem å føre på navnet ditt på begge sider om CV-en har mer enn én side, slik at side nummer 2 ikke blandes eller blir borte for arbeidsgiver.
Bruk sort tekst på hvit bakgrunn. Vanlige skrifttyper. Ingen blomster eller dekorasjoner på CV-en. Det holder med bare tekst.
Ikke noe fancy design, takk. Dette er dog ingen regel uten unntak, det er lov å gjøre noe helt originalt dersom det er hensiktsmessig i forhold til jobben du søker. Noen CV-er er ytterst kreative (søk på creative CV på og du finner mange eksempler på dette). Hvis det er hundrevis av søkere og dine kvalifikasjoner ikke er nok til å konkurrere med de andre, kan en kreativ jobbsøknad være det som hjelper deg å få jobben. I de fleste situasjon er det likevel det enkle som er det beste: En enkel CV og jobbsøknad som ikke kaster bort tiden til arbeidsgiver. Formidle det viktigste om deg med så få ord som mulig!
Husk omvendt rekkefølge (omvendt kronologisk rekkefølge) på arbeid og utdanning! Dette er viktig. Arbeidsgiver ønsker å se hva det siste du har holdt på med først!
Sende CV på e-post? Lagre filen i .doc format (Word) eller enda bedre om du gjør den om til et PDF-format.
Vitnemål og attester
Når du skriver CV, så må du ha i bakhodet at du kan bruke vitnemål og attester som en tilleggsopplysning, og som å dokumentere påstander/informasjon som du kommer med i CV-en.
Du trenger likevel ikke alltid å legge ved vitnemål og attester. Dersom disse er gode, og kan hjelpe deg å vinne frem i jobbsøkingen så bør du likevel vurdere å legge ved disse uoppfordret.
Det virker useriøst om du ikke har sørget for å få en rett kopi når du legger ved vitnemål og attester. Ta med originalpapirene til universitetet, tidligere arbeidsgiver, NAV, politistasjonen og be om å få en stemplet kopi der. Når du først er i gang, så sørg for å få mange kopier! Men husk: ALDRI GI FRA DEG DINE ORIGINALE PAPIRER!
Skrive referanser på CV
Referanser er viktig for å øke troverdigheten til det du har skrevet om deg selv, men dersom du ønsker å unngå dette kan du skrive at "Referanser oppgis ved behov" eller "Referanser oppgis på etterspørsel".
Gi opplysninger om mennesker som har gode ting å si om deg, men bruk først og fremst andre arbeidsgivere, men det kan også være kolleger eller lærere (f.eks. veiledere ved universitet).
Den du fører opp som referanse skal først og fremst bekrefte de opplysninger du har gitt på CV-en, og kan komme med tilleggsopplysninger som setter deg i et bedre lys hos arbeidsgiver (eller som fremstiller deg slik du er). Bruk derfor kun referanser du tror vil si noe positivt om deg til nye arbeidsgivere!
Før du setter opp en person som referanse, er det vanlig å først kontakte denne personen og spørre om han eller hun er villig til å være referanse for deg. To referanser er minimum dersom du i det hele tatt skal oppgi referansepersoner, og aller helst bør det være personer fra dine siste arbeidsforhold.
LinkedIn og jobbsøking
Bruker du LinkedIn som en del av jobbsøkingen? Det kan være lurt, og er en effektiv måte å knytte kontakter og å utvide ditt nettverk.
LinkedIn fungerer i seg selv som en slags CV, riktignok kun hvis du fyller ut disse opplysningene.
I tillegg til LinkedIn finnes det også mange profesjonelle nettverk, nettforum og online aktiviteter som kan bidra med å gi deg jobbtilbud, hjelpe deg med å komme i kontakt med arbeidsgivere eller på annen måte styrke din posisjon i jobbmarkedet.
Når det gjelder Facebook og Twitter, er dette kanaler som din arbeidsgiver kommer til å bruke for å finne informasjon om deg, så før du søker jobb bør du vurdere å rydde opp eventuelle uheldige ting du har skrevet eller lagt ut her dersom det er mulig.
Google vil også kunne bli brukt av arbeidsgiver hvis han/hun ønsker å finne ut mer om deg. Søk på ditt eget navn en gang i blant så ser du hva som finnes av informasjon om deg på nettet. Dersom du ønsker mer kontroll over hvilken informasjon som kommer opp når noen søker på navnet ditt, kan du opprette en personlig hjemmeside, en blogg eller åpne flere kontoer i sosiale medier, slik som LinkedIn eller en Twitter-konto om du ikke allerede har dette.
Få deg en jobb!
Når du har laget ferdig din CV og sendt avgårde jobbsøknaden, er det på tide å vente på respons fra arbeidsgiver.
Se også våre tips om å få jobb.