Hvordan kjøpe og selge aksjer

Å handle akskjer begynner nå å bli populært i de fleste norske husholdninger. Denne grunnleggende innføring til aksjehandel inneholder alt du må vite om hvordan du kan kjøpe og selge aksjer på nett via en nettmegler.

Aksjer og aksjehandel

Aksjehandel kan både gi avkastning og tap av penger.

2. november 2024 av Viktig / Aksjehandel

Aksjer er eiendeler i et selskap. En aksjehandel omfatter en kjøper og en selge, og mellom disse partener finnes oftest minst ett mellomledd, vanligvis en nettmegler.

Kjøpe aksjer og selge aksjer

  • Å kjøpe aksjer som deretter øker i verdi, vil medføre en positiv avkastning, mens det å kjøpe aksjer som etterpå synker i verdi vil gi en negativ avkastning. Ingen vet med sikkerhet hvilken verdi en aksje vil ha i fremtiden, og når du kjøper aksjer vet du ikke hva det økonomiske utfallet faktisk vil bli. Det eneste du vet er at dersom du kjøper X antall aksjer i et selskap, så vil du eie disse aksjene, men verdien i fremtiden på disse vil være usikker. Faktisk er det også mulig at antallet aksjer du eier som følge av handelen også vil endre seg, for eksempel dersom selskapet beslutter å splitte aksjene (aksjesplitt, én aksje blir til flere) eller ved en fusjon med andre selskaper (du eier da ingen aksjer i det selskapet du først kjøpte i, men nå eier du aksjer i et annet selskap i stedet). Aksjeselskapet kan også gå konkurs, og da vil du miste alle aksjene dine.
  • Å selge aksjer kalles å realisere gevinst eller tap. Dersom aksjene har gått opp i verdi etter at du kjøpte, vil du ha realisert en positiv avkastning. Dersom aksjene du solgte har gått ned i verdi, har realisert en negativ avkastning. Det er også mulig at avkastningen selv om pålydende verdi per aksje er lavere enn når du kjøpte, for eksempel ved at du har fått utbetalt utbytte som følge av at du eide aksjene, hvis den totale summen av utbytte og realisert salgsverdi overstiger kjøpesummen for aksjene.

Bull marked og bear marked

Oppgangstider og nedgangstider i markedet. Det blir ofte gjort en distinksjon mellom oppgangstider og nedgangstider i markedet. Vi skal da huske på at dette er en grov forenkling. I nedgangstider i verdensøkonomien kan det finnes nasjoner og lokale økonomier som blomstrer, og tilsvarende kan det være seksjoner av markedet som ikke tar del i oppgangen selv i de beste oppgangstidene. Samme gjelder for bestemte industrier og aksjeselskaper. Det kan være noen selskaper som beveger seg i motsatt retning av trenden i markedet. Markedet kan også bevege seg sidelengst, altså det er verken oppgang eller nedgang.

Shorting. Uansett markedsretning kan man oppnå både positiv og negativ avkastning. Når du shorter aksjer i et aksjeselskap, tar du en posisjon som kun vil være gunstig dersom aksjene faller i verdi. Dersom du shorter aksjene, og disse aksjene likevel stiger i verdi, så vil man teoretisk kunne tape ubegrenset med penger, siden en aksje teoretisk kan stige ubegrenset. De fleste tradere som kun har erfaring med vanlig aksjehandel, bør unngå shorthandel inntil de fullstendig forstår risikoen, for denne risikoen kan være svært høy.

Hvem bør handle aksjer?

Aksjehandel er blitt populært i Norge. Det er ikke nødvendigvis slik at de som har årevis med erfaring vil oppnå bedre resultater i markedet enn tradere som aldri har handlet før. Dette ser vi på uformelle konkurranser som Aksje-NM, der tilfeldige spekulanter har oppnådd gode resultater. Det vi også ser her, er at mange ender opp med å tape hele porteføljen sin. Moralen er at man ikke må bli forledet av enkelthendelser.

Du vil finne eksempler på uerfarne tradere som har oppnådd fantastisk avkastning i markedet, men det man ofte ikke ser er at det finnes enda flere som har tapt mye eller alt.

Å bruke sjimpanser, orangutanger og gorillaer som aksjeplukkere har blitt en trend i finansielle media verden over, inkludert i Norge hvor "aksjeapen Matu" fra Kristiansand Dyrepark har fått prøve seg i Aksje-NM.

Hvis du kan få en sjimpanse til å plukke aksjer som stiger i verdi, da er det lett å bli forledet til å tro at dette skal du også klare. Selvfølgelig er en slik konklusjon bare selvbedrag, for en sjimpanse har ingen analytiske evner når det kommer til aksjeplukking, her er det snakk om kun rene tilfeldigheter.

En sjimpanse kan også vinne i Lotto på første forsøk, det har i så fall ingenting med talent å gjøre, her er det kun tilfeldigheter som spiller inn og ikke noe annet.

Selvfølgelig gjøres dette mest for morro skyld, men det sier også litt om hvor enkelt det er å få gevinst i aksjemarkedet hvis markedet som helhet stiger. Stigende markeder kalles for et bull marked. Når markedet faller kalles det bear marked.

Shorting: Ta del i markedsutviklingen selv når markedet faller

Når aksjemarkedet faller, er det mer utfordrende å lykkes med ordinær aksjehandel ved kjøp og salg av aksjer. Da er det langt mellom vinnerne, og det er vanskelig å velge ut de riktige aksjene. Enkelte perioder kan det faktisk kun være aksjer som faller i verdi.

Shorting er et alternativ dersom du tror at en aksje skal mye ned, eller dersom du tror på resesjon i markedet, altså at hele markedet faller.

Shorting bør unngås av alle som ikke har nødvendig innsikt i hvilken risiko dette innebærer. Bli først komfortabel med vanlig aksjehandel gjennom kjøp og salg av aksjer, før du i det hele tatt vurderer shorting.

Ulike typer aksjehandel

Aksjer kan handles på veldig mange forskjellige måter. Det desidert vanligste er å kjøpe og selge aksjer på en bestemt børs, for eksempel Oslo Børs. Aksjer kan også handles utenfor børs og i uregulerte markeder, dette kan i noen tilfeller være vanskeligere, hvis man ikke har tilgang til like mye åpen informasjon som er tilgjengelig i børshandlede aksjer.

Aksje-CFD er et populært alternativ. Her kjøper man såkalte differansekontrakter der aksjer er det underliggende verdipapiret til kontrakten.

Daytrading og aktiv trading er en form for aksjehandel hvor kjøp og salg ligger nært hverandre i tid. For eksempel kan man kjøpe aksjer i et aksjeselskap klokken 13:00 og selge aksjene sine igjen klokken 13:03. Her skjer hele aksjehandelen (både kjøp og salg) innenfor en periode på bare få millisekunder, sekunder, minutter eller høyst noen timer. Fordelen med daytrading er først og fremst at man slipper å eie aksjer over natten når markedene er stengt, og om man har en profitabel strategi kan man oppnå veldig høy avkastning. Det sies imidlertid at det er vanskeligere med daytrading enn å handle aksjer på litt lengre sikt.

Høyfrekvent aksjehandel (HFT) eller høyfrekvent trading er aksjehandler og andre verdipapirhandler der kjøp og salg foregår lynraskt, der det bare er snakkom nanosekunder eller mikrosekunder mellom kjøp og salg.

Aksjesparing er det motsatte av aktiv trading. Her kjøper man en aksje som en spareform. Aksjen eies gjerne i flere år, og man er ikke opptatt av de små svingningenen i markedet. Eksempel på langsiktig aksjesparing kan være den som eier en aksje allerede som ung konfirmant og fortsatt eier denne aksjen som pensjonist. Tidshorisonten kan selvsagt være kortere enn dette, men aksjesparing strekker seg gjerne over flere år.

Aksjefond er også en slags spareform, men her forvalter du ikke pengene dine selv. Det er et meglerhus eller andre porteføljeforvaltere som håndterer kjøp og salg av aksjer. Fordi det er andre som forvalter porteføljen på vegne av sine kunder, vil det tilkomme forholdsvis dyre gebyrer. Her gjelder det også å ha god tid, og anbefalt sparetid er minimum 5 år, og gjerne mer. Dersom du har mulighet og tid til det, så er det som regel mye bedre å investere i aksjer på egenhånd enn gjennom et fond.

Aksjemegler (nettmegler)

En aksjemegler var i "gamle dager" en person som utførte handler i markedet på vegne av en kunde. Du som kunde kunne sitte i den ene enden av telefonen, og si at du ønsket å kjøpe 5000 aksjer i Statoil, og så videreformidlet megleren din denne ordren til Oslo Børs.

Teknologien vi har i dag har medført at aksjehandel har blitt langt mer praktisk og tilgjengelig for folk flest. Du handler ikke via en annen fysisk person, men via en online nettmegler.

Finn en bra nettmegler! Det er viktig å velge en nettmegler som har fornuftige priser og som tilbyr en god og trygg handelsløsning.

  • Velg en nettmegler med lav eller ingen kurtasje på aksjer.
  • Gratis sanntidsinformasjon er også et pluss.
  • Bruk kun regulerte nettmeglere.
  • Her er en oversikt over nettmeglere.

Velg også en aksjemegler som tillater deg å handle mer enn bare aksjer. Noen nettmeglere har også mulighet for handel i valuta, råvarer og aksje-CFD til svært gode priser.

Viderekomne tradere bør utforske hele spekteret av handelsmuligheter. En ting å se etter før en velger nettmegler er muligheten til å drive med shorting, giring, CFD-er (differansekontrakter), krypto-handel, og handel i andre verdipapirer og andre instrumenter.

Minste innskudd for å åpne en handelskonto varierer blant nettmeglere, men de fleste nettmeglere har relativt lave beløpsgrenser som vil være overkommelig for de fleste investorer.

Vi anbefaler at du starter med en gratis demokonto hos din valgte nettmegler. Sats på en nettmegler som tilbyr gratis sanntidskurser, mulighet for teknisk analyse, kurtasjefri handel eller annen fordelaktig prisstruktur. Gode nettmeglere med mulighet til å prøve gratis demo av handelsplattformen kan være et unikt utgangspunkt til å lære deg aksjehandel og trading.

Norske aksjemeglere

Se oversikten over norske nettmeglere på våre sider. Der finner du de mest kjente norske nettmeglere og handelstjenester til aksjehandel og annen finanshandel.

Nasjonale aktører har mindre kundebase enn større internasjonale nettmeglere. Noen nettmeglere har millioner av kunder, og således kan det tenkes at de også har lagt ned mye større ressurser i handelstjenesten. Hvis du begrenser tradingen til å kun benytte lokale eller nasjonale nettmeglere, vil du risikere å gå glipp av mange fine handelstjenester.

Den beste måten å lære seg aksjehandel på er kanskje ikke å lese mange teoretiske bøker. Praktisk erfaring er alltid svært viktig, og vi anbefaler derfor at alle som ikke har tidligere erfaring med trading starter med en øvelseskonto hos nettmegler. Det finnes mange gode og gratis demoer til trading der du kan øve deg på handel med aksjer eller derivater. Vi kan anbefale denne gratis demo fra en populær nettmegler.

Hvordan tjene penger på nett

Hvordan tjene penger på internett i dag

Det finnes mange måter å tjene penger på internett. Det vanskeligste er å begynne. Se denne listen og få et overblikk over måter å tjene egen inntekt hjemmefra på nett.

Råvarepriser: Hvor finner man priser på råvarer

Råvarepriser: Hvor finner man priser på råvarer

Hvis du skal spekulere i endringer i råvarepriser, må du vite hvor du finner priser på råvarer som for eksempel olje, gull, sølv, hvete, palladium og platinum.

Aksjemeglere på nett

Aksjemeglere på nett

Her er en oversikt over gode utenlandske og norske aksjemeglere på nett. Finn en nettmegler som er tilpasset de behov du måtte ha innen aksjehandel.

Sølv

Slik kjøper og selger du sølv

Sølv benyttes i smykker og pyntegjenstander, men har også en stor verdi som spekulasjonsobjekt. På grunn av et relativt lite marked og spekulativ appell, er volatiliteten til sølv den høyeste blant råvarer som typisk har interesse for tradere.

Alt om investeringer i gull og gullpriser

Alt om investeringer i gull og gullpriser

Spekulasjon i gullpriser, gull-derivater og gullmynter har blitt populært. Både en økning og reduksjon av gullprisen kan gi grunnlag for positiv avkastning.

Oljehandel: Hvordan kjøpe og selge olje gjennom derivater

Oljehandel: Hvordan kjøpe og selge olje gjennom derivater

Av alle råvarer i verden, er det ingen som er så populære blant tradere som olje. Her er informasjon om hvordan man kjøper olje og hvordan man kan trade oljeprisen gjennom oljederivater.

Hvordan kjøpe og selge råvarer

Hvordan kjøpe og selge råvarer

Det er økende etterspørsel etter nettmeglere som tilbyr handel i råvarer gjennom derivater. Her er en innføring i hvordan man gjennom derivathandel kan selge og kjøpe råvarer.