Shorting og shorthandel
De fleste vet at shorting gir mulighet til å tjene (eller tape) penger selv når markedet faller eller aksjekursene synker. Men hva er egentlig shorthandel, og hvordan utføres shorting i praksis?
Hva er shorting?
Du kan shorte det meste av finansielle produkter, enten det er aksjer, råvarer eller valuta.
For eksempel, å shorte en aksje vil si at du låner en aksje fra noen, og så betaler for det som en lånetjeneste til den prisen som dere blir enige om.
Når du shorter avtaler du dessuten også når aksjene eller verdipapiret skal leveres tilbake.
De aksjene du låner, vil man som regel selge når man shorter, i håp om at kursen på aksjen går ned. Omsider kommer dagen hvor du skal tilbakelevere aksjen, og da må du tilbake å kjøpe aksjen i markedet. Har aksjen falt i verdi, kan du dermed kjøpe aksjen til en lavere pris enn hva du solgte den for.
Shorthandel i praksis
De fleste som driver med en form for trading eller investeringer vet litt om shorting, men få vet hvordan man driver med shorting i praksis.
Når man driver med shorthandel så hører det bare til sjeldenhetene at man fysisk låner aksjer fra andre investorer. Det er da mye vanligere å shorte i form av å kjøpe opsjoner.
Skal du shorte er det tryggest å kjøpe en salgsopsjon, for eksempel en binær opsjon av typen "Put" (i motsetning til "Call" som er en kjøpsopsjon).
Nettmeglere som tilbyr shorting
Opsjoner er spennede, men uheldigvis er det et dårlig opsjonsmarked på OSE. Alternativet blir å benytte seg av utenlandske eller mer "internasjonale" nettmeglere, gjerne meglere som har kontorer på strategiske lokasjoner som London, New York, Sidney og Kypros.
Shorting. Det finnes mange finansielle instrumenter ute blant nettmeglerene som gjør det mulig å ta del i såkalt shorting. CFD-er er finansielle instrumenter som kan benyttes til både å "gå long" (traderen tror på prisstigning i underliggende) eller å "gå short" (dersom traderen tror på fallende priser i underliggende).